3 " А "клас от ОУ"Любен Каравелов" Ямбол, 2007/2008 година !

 
3 " А "клас от ОУ"Любен Каравелов" Ямбол, 2007/2008 година !

 
Рейтинг: 3.00
(363)
Добре дошли при нас!
Новият сайт на класа
Последен учебен ден в 3 клас
Фото Галерия
Снимки от екскурзията на 27 и 28 май
3"а"- най-добрите!!!
Бисери
За вас, момичета!
Написано от нас
Само за момчета!
Текстове на песни
Смешни истории
По света
Поглед към Космоса
Интересно и забавно
Видео
Нека да празнуваме
Смях!!!
Полезни сайтове
Знаете ли, че...
Календари
Музика
Картички
Времето днес
Анкета
В помощ на ученика
За контакти


Моето училище Моят роден град Моята родина Великите българи

Нека да празнуваме / Коледа

02 Март 08, 21:20
Православен календар
Christmas Dividers


 Christmas Dividers


22 декември е посветен на великомъченица Анастасия, която е живяла през 3 век. Тя посветила    живота си да помага на заточените и затворени в тъмници християни. Била е измъчвана заради вярата си и била осъдена на удавяне. Но станало чудо и пробитата ладия, с която била пусната в морето,  не потънала.
  Christmas Dividers

23 декември - почита се паметта на преподобни Наум Охридски, изживял последните години от живота си в манастира "Свети Архангели" на брега на Охридското езеро.
Christmas Dividers

24 декември - Бъдни вечер и преподобна мъченица Евгения. Известна е с това, че дълги години е живяла в манастир,преоблечена като мъж, дори е била избрана за игумен. 
Вечерта християнското семеййство се събира, къщата се прекадява с тамян, на трапезата се сервират седем постни ястия и всички чакат полунощ - Рождество Христово.
Christmas Dividers

25 декември е Рождество Христово. Хората отиват на черква, където се отслужват тържествени богослужения. Разменят се подаръци, всички празнуват раждането на младия бог. Именни дни имат Христо, Кристина, Кристиян, Криста, Божан, Божанка, Божил...
 Christmas Dividers
26 декември е вторият ден на Рождество, Събор на Пресвета Богородица. Вярващите се събират и прославят с песни Божията майка. Празненствата продължават.
 Christmas Dividers

27 декември е третият ден на Рождество. В памет на свети първомъченик и архидякон Стефан се празнува Стефановден- празникът на хората с имена Стефан, Стефка, Стефания, Стоян, Стоянка.
 Christmas Dividers

28 декември - почита се паметта на мъчениците, изгорени в храма в Никодимия през 302 година по време на литургията срещу Рождество. С това се сложило началото на десетгодишно гонение срещу християните от Максимиан.
   Christmas Dividers

29 декември е денят на светите младенци, избити от Ирод. Блажи се. Евангелието разказа, че когато йерусалимският цар Ирод научил за раждането на Младенеца, той се уплашил за престола си и заповядал да бъдат избити всички момченца във Витлеем и околностите.
 Christmas Dividers

30 декември - тачи се мъченица Анисия, Солунска светица. Тя получила в наследство голямо богатство, което раздала и се посветила на бедните и затворниците. Убита по време на гонения срещу християни по време на голям езически празник.
 
 Christmas Dividers

31 декември - тържествено посрещаме новата година!
 Christmas Dividers
1 януари е Васильовден. В черквите се отслужва света Василиева литургия. Започват маскарадните празници, свързани с така наречените "нечисти дни" между Коледа и Йордановден.
 Christmas Dividers

2,3,4 януари - през тези дни се е изпълнявал обичаят ладуване(топене на пръстените), разпространен предимно в Северна България и Средногорието. В него са участвали само моми, които са гадаели и са си пожелавали щастлива женитба.


                           Благодарение на koleda.page.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0968