3 " А "клас от ОУ"Любен Каравелов" Ямбол, 2007/2008 година !

 
3 " А "клас от ОУ"Любен Каравелов" Ямбол, 2007/2008 година !

 
Рейтинг: 3.00
(363)
Добре дошли при нас!
Новият сайт на класа
Последен учебен ден в 3 клас
Фото Галерия
Снимки от екскурзията на 27 и 28 май
3"а"- най-добрите!!!
Бисери
За вас, момичета!
Написано от нас
Само за момчета!
Текстове на песни
Смешни истории
По света
Поглед към Космоса
Интересно и забавно
Видео
Нека да празнуваме
Смях!!!
Полезни сайтове
Знаете ли, че...
Календари
Музика
Картички
Времето днес
Анкета
В помощ на ученика
За контакти


Моето училище Моят роден град Моята родина Великите българи

Интересно и забавно / За животните с любов

20 Февруари 08, 17:28
Голям ястреб

 

Дължина 49 - 61 см. Размах на крилата 1 - 1,20 м. Маса 650 - 1250 г. Мътене 35 - 38 дни. Разпространение: Европа, Близкия изток, Сибир, Япония, Северна Америка.

             
ГОЛЯМ ЯСТРЕБ

НЕУМОРИМ ЛОВЕЦ. Установено било, че семейство от големи ястреби, което се състояло от родители и три млади птици, за 15 дни дни уловили около 275 жертви с обща маса около 57 кг. Всекидневно един възрастен ястреб се нуждае от около 160 г. месна храна, а за напълно израстналите млади тази дажба достига 195 г. Макар че рамерите му не са особено значителни, големият ястреб, наричан още ястреб яребичар, или кокошкар, е една от най-силните европейски грабливи птици. Той улавч жертви, чиято маса варира най-често между 175 и 500 г. Големият ястреб ловува в гората, в полето, по ливадите, над блатата, в равнините и в планините до 1500 м. надморска височина. С бръснещ полет почти приземи или ловко промъквайки се между дърветата, той изненадва жертвите си. По някога връхлита сред ято птици и се опитва да сграбчи някой от бегълците. Той може да увеличава бързината си, но максималната скорост, която поддържа, не е на височина над 500 м. Той оставя едрите си жертви на мястото на улавянето и се връща при тях няколко пъти, за да се дохрани. Сойки, врани, гълъби, дроздове, катерици, земеровни зайци(подземници), скорци и яребици представляват значителна част от хранителният му режим.

С НЕОБЯТНА ТЕРИТОРИЯ. Някога се вярваше, че ястребът опустошавал района, в който живее. По-вярно е обаче обратното - именно присъствието на тази великолепна граблива птица гарантира запазване на богатството и разнообразието на фауната, понеже тя не би могла да живее дълго само за сметка на няколко вида. Освен това гъстотата и е много малка, защото една двойка се нуждае от ловна територия от 3000 до 5000 хектара. Именно затова големият ястреб не причинява изчезването на видовете, с които се храни. Ако беше обратното, то би трябвало да е изчезнал много отдавна. В наше време той вече е рядък вид.

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.8246