3 " А "клас от ОУ"Любен Каравелов" Ямбол, 2007/2008 година !

 
3 " А "клас от ОУ"Любен Каравелов" Ямбол, 2007/2008 година !

 
Рейтинг: 3.00
(363)
Добре дошли при нас!
Новият сайт на класа
Последен учебен ден в 3 клас
Фото Галерия
Снимки от екскурзията на 27 и 28 май
3"а"- най-добрите!!!
Бисери
За вас, момичета!
Написано от нас
Само за момчета!
Текстове на песни
Смешни истории
По света
Поглед към Космоса
Интересно и забавно
Видео
Нека да празнуваме
Смях!!!
Полезни сайтове
Знаете ли, че...
Календари
Музика
Картички
Времето днес
Анкета
В помощ на ученика
За контакти


Моето училище Моят роден град Моята родина Великите българи

Интересно и забавно / За животните с любов

14 Февруари 08, 15:58
За оцелотите
Материалът е подготвен от Ивелина Сулеменко


Когато мислим за котки,обикновено си предавяме малката домашна котка или големи котки като лъвовете и тигрите.Но в дивата природа се срещат още много видове котки с различни размери.
Една от тях е оцелотът,който е два пъти по-голям от домашната котка.Оцелотът обитава западното полукълбо,от Тексас до Аржентина.  Обитава екваториални джунгли, често непроходими и недостъпни за хората. Оцелотът е добър катерач, прекарва голяма част от времето си по дърветата, където ловува. Денем се крие в дупки, активен е предимно нощем. Основната му плячка са птиците и техните яйца, а също и дребни бозайници, които хваща по дърветата.
На дължина оцелотът достига до 1 метър, а опашката – до 45 – 50 см. Козината на му е гъста и гладка, отгоре жълто-сива и напетнена. Отдолу е бледожълта. Петната на оцелота са неправилни, с различна големина. На места преминават в ивици.
Ражда по 2 малки.
В природата оцелотът няма много врагове. Най-големият му неприятел е човекът, който го преследва заради красивите и ценни кожи. Естествената му среда включва тропически гори,прерии и шубраци.Козината на оцелота е къса,гладка и жълтеникаво сива. Главата му е осеяна с малки черни петна,всяка буза е пресечена от две черни ивици,а четири или пет други черни ивици минават през гърба му.Това "палто" е чудесен камуфлаж за оцелота.Той прави животното трудно забележимо в сенчестите гъсталаци,например.Но нашарената му кожа е много привлекателна за хората.Заради нея те ги избиват,поради което броят на оцелотите значително е намалял.
В Съединените щати  ловът на оцелоти е забранен,както и продажбата на кожата им.Когато са на свобода,оцелотите  предпочитат да живеят сами.През деня спят,обикновено покачени на някое дърво или заровени в друга гъста растителност.През нощта преследват гризачи,птици,влечуги и риба.Но не биха се поколебали да убият домашен лЮбимец или друго домашно животно оставено без надзор.Бебетата оцелоти започват да ловуват с майките си на около 3 месечна възраст.Когато навършат 1 година напускат майка си и заживяват самостоятелно.Някои хора си завъждат оцелоти за домашни любимци,защото,докато са още малки лесно се опитомяват.
Оцелотът е много потаен и се страхува от човека.





Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.9428